Ύποπτα κίνητρα πίσω από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την Ανάπλαση της Αθήνας διέβλεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, ενώ ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη καχυποψία» αφού δεν διαφοροποιείται ο οικονομικός έλεγχος, καθώς και τώρα και πριν, τον έλεγχο ασκεί το Δημόσιο με βάση τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.
Εξάλλου, η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτήθηκε ποιός ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πυροδότησε την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη,.
Όταν ο κ. Φάμελλος σε σκωπτικό τόνο είπε αν εξακολουθεί να ελέγχει την ΚΟ ο κ. Μητσοτάκης αφού βάζει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από την οποία εξαιρεί τον κ. Σαμαρά, ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να απαντηθεί αυτό, αφού σε λίγο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και θα το απαντήσει η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
«Εμείς με τον Σαμαρά θα τα βρούμε. Εσείς παρότι ξέρω ότι δεν είστε Χριστιανοί κάντε και κανέναν σταυρό που είχαμε τον Άγιο Αντώνη Σαμαρά και έσωσε τη χώρα. Αν δεν ήταν ο Άγιος Σαμαράς δεν θα είχατε στην τσέπη σας ευρώ, αλλά μπολιβάρ» είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
«Καθεστωτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση της Κυβέρνησης με την τροπολογία για την «Ανάπλαση Α.Ε.».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους ζήτησα να πάρω τον λόγο σήμερα.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη σημερινή απεργία των αρχαιοφυλάκων.
Σήμερα, λοιπόν, με τον «νόμο Χατζηδάκη» -κατορθώματα της δικής σας Κυβέρνησης- κρίθηκε παράνομη η απεργία των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι πρακτικά υποστήριζαν την δυνατότητα της πολιτείας να διαχειρίζεται η ίδια το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την υποδοχή στην Ακρόπολη.
Η Κυβέρνησή σας θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε αρχαιολογικούς χώρους και την υποδοχή, κάτι που νομίζω ότι έχει επιπλέον κόστος για το δημόσιο της τάξης του 1,6 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον ΦΠΑ.
Η Κυβέρνηση επιπλέον βιάστηκε να βγάλει παράνομη την απεργία, να μην αφήσει τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να έχουμε ένα δυνατό Υπουργείο Πολιτισμού και δυνατές πολιτιστικές υπηρεσίες.
Τα ιδιωτικοποιείτε όλα, και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την υποδοχή στην Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο δεύτερος λόγος -τα ξέρει βέβαια ο κ. Βορίδης, γιατί γι’ αυτόν τον λόγο μάλλον ήρθε, μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης πριν, έχει κάνει δήλωση και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και ο υποψήφιος μας, ο Κώστας Ζαχαριάδης- αφορά την τροπολογία για την Ανάπλαση ΑΕ, την οποία φέρνετε.
Καταρχάς είναι ξεκάθαρο ότι φέρνετε μια τροπολογία για να αλλάξει η διοίκηση και η πλειοψηφία ΔΣ της εταιρείας «Ανάπλαση ΑΕ» μετά τις δημοτικές εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικός ο λόγος, διότι αντίστοιχα τρία χρόνια πριν είχατε φέρει μια άλλη τροπολογία όταν δώσατε την πλειοψηφία της «Ανάπλασης ΑΕ» στον Δήμο Αθηναίων.
Είχατε κάνει τον δήμαρχο, εκλεκτό σας κ. Μπακογιάννη και ανιψιό του Πρωθυπουργού, Πρόεδρο και είχατε δώσει την πλειοψηφία στον δήμο και από την αντίστοιχη δημοτική αρχή, αρκετά μέλη ήταν στο διοικητικό συμβούλιο.
Τώρα, λοιπόν, μετά την επιλογή των Αθηναίων να αλλάξουν δήμαρχο, έρχεστε και λέτε ότι “εγώ γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια” την επιλογή των Αθηναίων πολιτών και αλλάζω ξανά και παίρνω πίσω στην κυβέρνηση πλέον τη διοίκηση της “Ανάπλασης ΑΕ”, διαψεύδοντας και τον εαυτό σας, γιατί εσείς είχατε αλλάξει τη διοίκηση και είχατε βάλει τον Δήμο Αθηναίων στην πλειοψηφία. Γράφετε κυριολεκτικά στα παλιά στα παπούτσια τη δημοκρατική επιλογή των Αθηναίων πολιτών γιατί δεν είναι αρεστός σας και δεν είναι εκλεκτός σας ο κ. Χάρης Δούκας. Ενώ αφήνετε ανοικτά και ερωτήματα ότι θέλετε να κρύψετε και αρκετά διαχειριστικά θέματα, καθώς είχαν ήδη προαναγγελθεί ότι θα γίνουν διαχειριστικοί έλεγχοι στην «Ανάπλαση ΑΕ».
Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία ανοίγουν. Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα μας. Είναι μία ξεκάθαρα καθεστωτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε, η οποία αμφισβητεί τις δημοκρατικές εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Η Κυβέρνηση, αφού αμφισβήτησε τις ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, αφού έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την ποινική δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για τη σύμβαση 717 των σιδηροδρόμων, αφού επιτέθηκε στους επιστήμονες στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, τώρα τα βάζει και με την αυτοδιοίκηση, αμφισβητεί την ψήφο των Αθηναίων πολιτών και πάει να αλλάξει τη διοίκηση στην «Ανάπλαση ΑΕ». Αφαιρεί από τον δήμο αυτήν τη δυνατότητα. Επικαλείται -άκουσα και τον κ. Βορίδη πριν- την αλλαγή της αρμοδιότητας του φορέα.
Εγώ λοιπόν θα σας απαντήσω, κύριε Βορίδη: Έχετε χάσει κυριολεκτικά την μπάλα! Στο θέμα των αναπλάσεων, αντί να κάνουμε μια ισχυρή πολιτεία, δηλαδή να έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας την επάρκεια να διαχειρίζεται τα έργα των αναπλάσεων και να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση σε συμμετοχικά σχήματα, όπως πρέπει να είναι, ενισχύοντας και τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση, βάλατε το Τεχνικό Επιμελητήριο να “τρέξει” τα προγράμματα αναπλάσεων, όπως είχατε βάλει το Τεχνικό Επιμελητήριο να “τρέξει” τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αναγνωρίζετε δηλαδή ότι έχετε διαλύσει την ελληνική πολιτεία και δίνετε στον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας να υλοποιήσει προγράμματα μελετών. Αντί να μας φέρει νέες προδιαγραφές, ας πούμε, για τα αντιπλημμυρικά έργα, αντί να βελτιώσει τα τεχνικά εργαλεία της χώρας, αντί να προλάβει την κλιματική κρίση, το κάνετε το ΤΕΕ μελετητική εταιρεία. Και να σημειώσω ότι του είχατε δώσει και τις αναπλάσεις τις οποίες έχετε επίσης αναθέσει και στο Πράσινο Ταμείο.
Κύριε Βορίδη, αυτή η κατάσταση παραπάει. Μέχρι πού θα φτάσει αυτός ο κατήφορος; Προσβάλλετε όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες, προσβάλλετε την ψήφο των Αθηναίων πολιτών, διαλύετε το σύστημα, ουσιαστικά, της πολιτείας, δεν είστε επαρκείς ούτε για να κάνετε αναπλάσεις, αλλά προφανώς είστε επαρκείς για να διαχειρίζεστε δισεκατομμύρια και να τα διαχειρίζεστε με «ημέτερους» και με κολλητούς.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτή είναι μια εξέλιξη, για την οποία οφείλουμε και εμείς να διατυπώσουμε δημόσιο λόγο κοινοβουλευτικά και τεκμηριωμένα, διότι εμείς ξέρουμε ότι τα έχετε κάνει μπάχαλο στο θέμα των αναπλάσεων, ότι έχετε αφαιρέσει τις αρμοδιότητες από την πολιτεία για να τακτοποιήσετε, διάφορους. Και τώρα, λοιπόν, έρχεστε και τα κάνετε ακόμα πιο μπλεγμένα, γιατί για να πω την αλήθεια, στο πίσω μέρος το μυαλού σας έχετε μια αντιδημοκρατική επιλογή.
Κύριε Βορίδη, σας το έχω ξαναπεί. Για εσάς δεν απορώ. Το παρελθόν σας είναι γνωστό. Απορώ, όμως, και το θέτω για τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το θέτω και για την δημοκρατική ελληνική πολιτεία, το θέτω για κάποιους καινούριους συνοδοιπόρους της Κυβέρνησης: Πού πηγαίνετε ακριβώς;
Πόσο θα το τραβήξετε; Πού θα φτάσετε σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο;
Και θέλω να αναφερθώ και σε ένα τρίτο ζήτημα το οποίο, κύριε Πρόεδρε, συνδέεται με την γνωστή συζήτηση , την τροπολογία για τους μετανάστες, που είναι σημαντική και έχει να κάνει με μία ακόμα αντιδημοκρατική και επικίνδυνη εξέλιξη. Καταρχήν έρχεται η Κυβέρνηση να διορθώσει ένα από τα δικά της λάθη. Θυμάμαι, το 2019 δεν ήταν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αφαίρεσαν το ΑΜΚΑ και άρα, την πρόσβαση σε ασφάλιση και σε υγειονομική περίθαλψη από μετανάστες; Ήταν τότε που ο διχαστικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας, για να διχάσει τους Έλληνες και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είχε προβεί σε αρκετές «αντιμεταναστευτικές» κραυγές και σε άλλες στη συνέχεια και έρχεται τώρα σε σύγκρουση αυτό με τα δημοκρατικά δικαιώματα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις ανάγκες της εργασίας και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Διότι τι κάνατε ουσιαστικά;
Προσφέρατε τότε μετανάστες και πρόσφυγες στα χέρια της μαύρης εργασίας. Αυτό το καθεστώς δημιουργήσατε, το οποίο προφανώς είναι απάνθρωπο, πρώτα από όλα, αλλά είναι και αντιδημοκρατικό. Και ταυτόχρονα, δημιουργήσατε και ένα μεγάλο έλλειμμα σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι δεν είχαν δυνατότητα εργατικών χεριών.
Ερχόμενοι, λοιπόν, σε σύγκρουση με τα δικά σας διχαστικά κηρύγματα, έρχεστε τώρα να επιλύσετε, όχι πλήρως και με μεγάλες ελλείψεις, με ένα νομοθέτημα το θέμα αυτό της -αν θέλετε- νωρίτερης νόμιμης εισαγωγής των μεταναστών και των προσφύγων στις θέσεις εργασίας σε σχέση με τα έτη παραμονής τους στην πατρίδα μας αλλά και –νομίζω- συνδέεται και με την αίτηση απόδοσης ασύλου.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα νομοτεχνικά της τροπολογίας, που θεωρούμε ότι είναι ελλιπής, αλλά εν πάση περιπτώσει κάνει ένα μικρό θετικό βήμα, δημιουργείται ένα πολιτικό ζήτημα, κύριε Πρόεδρε και γι’ αυτό ζήτησα να μιλήσω στην ολομέλεια. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι στη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα, από ό,τι φαίνεται, δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Δηλαδή, έχουμε τον κ. Μητσοτάκη να αναγγέλλει χθες δια του κ. Μαρινάκη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι δεν διοικεί όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν εκπροσωπεί όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, «γύρω-γύρω Σάββατο και στη μέση Σαμαράς».
Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, ως πρώην Πρωθυπουργός, δεν δεσμεύεται από ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, δεν εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν δεσμεύεται δια του λόγου και της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου και Πρωθυπουργού. Ρωτώ, λοιπόν, τώρα εγώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο:
Έχουμε μία επαρκή Κυβέρνηση, δηλαδή; Εκφράζει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Μητσοτάκης; Τελικά, ποιος κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία;
Γιατί, προσέξτε, εδώ έχουμε και το εξής πρόβλημα. Δεν είναι αναξιόπιστος ο κ. Μητσοτάκης μόνο ως προς αυτό το θέμα, που είναι ένα μερικό ζήτημα, προφανώς, αλλά ο κ. Σαμαράς πρόσφατα του έβαλε και διαφωνίες σχετικά με το αν έπρεπε να δει τον κ. Ερτνογάν ή όχι. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο στο θέμα των μεταναστών αυτή η διχαστική ρητορική παρέμβαση του κ. Σαμαρά και έχει ουσιαστική βάση, διότι αλλιώς δεν θα ερχόταν εδώ ο έτερος Υπουργός Εργασίας – εννοώ όχι ο κ. Τσακλόγλου, ο κ. Γεωργιάδης- να βγάλει τόσους λόγους, για να πείσει το ακροατήριο το ακροδεξιό, δεξιό -διαλέξτε εσείς τι θα πάρετε, τα έχετε κάνει μαντάρα εκεί στη Νέα Δημοκρατία έτσι και αλλιώς- για να το ηρεμήσει μετά τις ακροδεξιές κραυγές που ακούτε από τα ακροδεξιά σας. Ναι, γιατί ανησυχείτε, πράγματι, μην σας πάρουν πολιτική και κοινωνική ύλη ακροδεξιά σχήματα.
Ξέρετε ποιος είναι, όμως, ο κίνδυνος; Ότι όλα αυτά τα έχει εκθρέψει ο κ. Μητσοτάκης. Και γι’ αυτό βάζω ζήτημα εγώ για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και για τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και τους Βουλευτές. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που ξεκίνησε το διχαστικό λόγο και για αυτούς που τάχα τους “ακούει σα να μιλά ο Ερντογάν” και για αυτούς που είδε ως “εθνική εξαίρεση” και για πολλά άλλα τα οποία έχει πει.
Τώρα, λοιπόν, έχουμε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά στο αν θα συζητήσουμε με τη γειτονική χώρα. Δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά για το τι θα κάνουμε στην περίπτωση των μεταναστών. Και εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό, κύριε Πρόεδρε, όταν τον βλέπουμε να πηγαίνει στην Ευρώπη, να μιλάει για ταχεία ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά εδώ να μην τολμάτε να φέρετε τις τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι εκεί φτάνει τελικά ο κ. Μητσοτάκης, τόσο κοντά είναι τα πόδια του!
Οφείλω να πω ότι ανησυχούμε. Ανησυχούμε και γι’ αυτό οφείλουμε να διατυπώσουμε αυτόν το δημόσιο λόγο εντός του Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος να είναι ανεπαρκής σε τόσο σημαντικά ζητήματα και εθνικά θέματα αλλά και σε θέματα δικαιωμάτων και θέματα εργασίας.
Εμείς, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, λέμε συνολικά ότι η Κυβέρνηση δεν πάει καλά. Τα έχει βάλει με οτιδήποτε προσπαθούσαμε στη χώρα μας να θεωρήσουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα έχει βάλει με τη δημοκρατία, τα έχει βάλει με τους θεσμούς, τα έχει βάλει με τις ανεξάρτητες αρχές, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, τα βάζει με το Δήμο Αθηναίων, τα βάζει με τους επιστήμονες, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα βάζει με την αλήθεια.
Ξέρετε, όταν τα βάζετε με την αλήθεια, πολύ γρήγορα θα συναντήσετε μια άλλη αλήθεια, της απαξίωσης της πολιτικής, δυστυχώς, που πολλοί από εσάς προκαλείτε. Δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και κυρία Υπουργέ, εσείς οι ίδιοι απαξιώνετε την πολιτική, υποβαθμίζετε την πολιτική στην Ελλάδα και αυτό θα είναι και κοινωνικό πρόβλημα αύριο. Και όσους ωραίους λόγους και να βγάλετε, ξέρετε οι δικανικοί λόγοι και οι σοφιστείες, κύριε Βορίδη, δεν λύνουν το πρόβλημα. Σήμερα ήρθε η ώρα του Δήμου Αθηναίων και των Αθηναίων πολιτών, να εισπράξουν μια καθεστωτική αντίληψη από το καθεστώς Μητσοτάκη και την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχετε πέσει πολύ χαμηλά, πάρα πολύ χαμηλά. Προσέξτε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Η δευτερολογία του Σωκράτη Φάμελλου
Κύριε Βορίδη, νομίζω δεν με ακούσατε εσείς στην πρωτολογία μου, γιατί εγώ σας άκουσα καλά και σας άκουσα και όταν απαντούσατε στον κ. Ανδρουλάκη.
Για να είμαι, λοιπόν, ακριβής, να σας διαβάσω ξανά αυτό που είπα, με δημοσίευμα, για να είμαστε συγκεκριμένοι.
Λέτε ότι αλλάξατε την αρμοδιότητα στην εταιρεία ανάπλαση ΑΕ και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξετε τη διοίκηση. Μας λέτε, δηλαδή, ότι αν είχε εκλεγεί ο κ. Μπακογιάννης, θα τον αλλάζατε; Καλά, αυτά τώρα είναι αστεία.
Αλλά να σας διαβάσω τί είχατε κάνει πριν από ενάμιση χρόνο, γιατί μάλλον δεν σας ενημέρωσαν καλά, -πήγατε τώρα τελευταία- στο Μαξίμου, υπήρχαν και πράγματα που γινόντουσαν παλαιότερα χωρίς να τα ξέρετε.
Λέει, λοιπόν, ένα δημοσίευμα 3 Ιουνίου του 2022: «Αρχίζει το μεγάλο πρόγραμμα 255 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των πόλεων. Το πρόγραμμα για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο με υπουργική απόφαση Σκρέκα».
Εγώ, λοιπόν, αυτό που σας λέω είναι ότι με την υποτιθέμενη αλλαγή αρμοδιότητας δικαιολογείστε για ποιον λόγο διώχνετε τον κ. Χάρη Δούκα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας από τη διοίκηση της Ανάπλασης Α.Ε..
Λέτε δηλαδή ότι πάτε να δημιουργήσετε ακόμη έναν φορέα για τις αναπλάσεις, ενώ έχετε ήδη ανακοινώσει μια σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο για τα έργα των αναπλάσεων. Άρα, βγάζετε από το καπέλο τη σοφιστεία της αλλαγής αρμοδιότητας, ενώ υπήρχε -εγώ δεν λέω αν ήταν σωστό ή όχι- υπήρχε δικό σας σχέδιο με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Και έτσι, λοιπόν, έχουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Ανάπλαση Α.Ε. και έρχεστε εσείς τώρα -τάχα τες- για να λύσετε το πρόβλημα, να αλλάξετε ξανά αρμοδιότητες, απλά για να βγάλετε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και το νέο εκλεγμένο δήμαρχο της Αθήνας από τα πόδια σας. Μάλιστα.
Και ερωτώ, θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση για μεταρρυθμίσεις; Εμείς εδώ είμαστε. Και το κακό για εσάς είναι ότι ξέρουμε καλύτερα από εσάς. Και σας ρωτώ, για ποιον λόγο δεν θέλετε να ενισχύσουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάνει αυτά τα έργα;
Για ποιο λόγο; Θέλετε να συζητήσουμε για την ουσία; Να συζητήσουμε για την ουσία. Για ποιο λόγο δεν το κάνετε αυτό; Ήδη το ότι δώσατε στο Τεχνικό Επιμελητήριο -σας το είπα πριν, δεν ακούσατε όμως- ήταν έλλειμμα, γιατί αδυνατίσατε την πολιτεία. Το ότι τώρα ξαναμπλέκετε στις αρμοδιότητες για την ανάπλαση, ενώ έχετε το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Πράσινο Ταμείο είναι καινούργιο έλλειμμα.
Για ποιο λόγο να μην έχουμε ισχυρή πολιτεία, κύριε Βορίδη, Θέλετε να σας πω εγώ; Θέλετε λοιπόν, να κάνετε ανώνυμες εταιρείες δίπλα στο δημόσιο, πρώτα απ’ όλα, για να βολεύετε κάποια γαλάζια παιδιά στις διοικήσεις -αυτό δεν το ξεχνάτε, είναι αυτό που λέμε «παλιά μου τέχνη κόσκινο»- και ταυτόχρονα για να δουλεύουν και καλύτερα οι αναθέσεις.
Μπελάς η Δημοκρατία, κύριε Βορίδη. Ξέρω ότι για σας είναι πολύ μεγαλύτερος μπελάς. Για μας δεν είναι όμως, κύριε Βορίδη. Για μας είναι αγάπη, είναι ταυτότητα, είναι ο προορισμός μας. Εσείς δεν τα πάτε πολύ καλά τελικά με τους θεσμούς ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σας είπα, οι σοφιστίες πια δεν περνάνε. Ο κόσμος έχει πάρει χαμπάρι, δεν τα βγάζει πέρα με όλα αυτά που κάνετε. Και τώρα προφανώς κατάλαβε ότι το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να διαγράψετε την απόφαση των Αθηναίων πολιτών στις δημοτικές εκλογές.
Κοιτάξτε, κύριε Γεωργιάδη. Εγώ δεν θα μπω σε ένα διάλογο τέτοιου επιπέδου. Εγώ σας προτείνω αυτά να τα πείτε με τον κ. Σαμαρά. Εμείς σας είπαμε ότι και θα την ψηφίσουμε την τροπολογία για τους μετανάστες παρά τις ελλείψεις και ονομαστική ψηφοφορία βάλαμε. Το πρόβλημα σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Μην πάτε να εξηγήσετε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι δεν έκανε. Εμείς ξέρουμε πόσα καλά βήματα κάναμε, όσο μπορούσαμε, με τη χρεοκοπία που μας κληροδοτήσατε το 2015-2019. Και ό,τι μπορούσαμε το κάναμε και το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί θυμάμαι τότε ότι είχαμε παραλάβει την πατρίδα μας που δεν είχε λεφτά ούτε για μισθούς και συντάξεις στα ταμεία τον επόμενο μήνα. Τι να μας πείτε τώρα; Μέχρι τα μπούνια χρεοκοπημένοι ήμασταν.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα η συζήτηση δεν είναι μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε έναν τέτοιο διάλογο στο επίπεδο που εμείς θέλουμε να συζητήσουμε, για πραγματικά εργατικά δικαιώματα, για πραγματικούς εργαζόμενους, για πραγματική αμοιβή και για πραγματική επιχειρηματικότητα. Εσείς ασχολείστε με δεκατριάωρα εργασίας, πληρωμή με ρεπό, κάποιοι θα πληρώνονται με εμπειρία. Εντάξει, τα έχουμε ακούσει όλα από τους Υπουργούς σας. Εμείς το μόνο που σας ζητήσαμε ήταν να μας πείτε αν ο κ. Μητσοτάκης είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ανήκει ο κ. Σαμαράς και αν ο κ. Σαμαράς έχει άλλα δικαιώματα, από ό,τι είπε ο κ. Μαρινάκης τουλάχιστον, από αυτά που έχουν οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Πού φτάσαμε; Να νοιαζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών του Κοινοβουλίου, γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν τα είπε καλά χθες.
Εμείς, λοιπόν, είπαμε να απαντήσετε στον κ. Σαμαρά σε αυτά που είπε στις δηλώσεις του. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ασχοληθείτε άλλη φορά.
Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Γιατί δεν κάνετε ισχυρή πολιτεία, κύριε Βορίδη; Και έχετε μπλέξει στο θέμα τον αναπλάσεων και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε. Εγώ τα είχα πει στην πρωτολογία μου.
Και δεύτερον, κύριε Γεωργιάδη, αφήστε για λίγο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον κ. Σαμαρά να απαντήσετε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.